AK Rifles banner

Zastava M70 ZPAP Underfolder

1.6K views 36 replies 6 participants last post by  nermin4879  
#1 · (Edited)
Więc wymieniłem blok gazowy i blok szczerbinki na części z demobilu. To było wyzwanie, ponieważ port gazowy ZPAP w lufie i oryginalny blok gazowy są wywiercone pod kątem 90 stopni. Nadwyżka jest wywiercona pod kątem 45 stopni.
Image
Image
View attachment 404360

Ogromne podziękowania i podziękowania dla @Caverpete za sugestię, aby spróbować dremelem wyżłobić kanał w nadmiarowym bloku gazowym. I cała jego pomoc w tym projekcie.

Musiałem sprawić, by gaz w nadwyżce sięgał dalej do tyłu, ponieważ port gazowy w lufie i oryginalny blok gazowy są dalej z tyłu. W oryginalnym bloku gazowym jest on umieszczony bardziej pośrodku, a w nadmiarowym bloku gazowym bardziej z przodu.
View attachment 404362 View attachment 404363

Miałem kilka nadmiarowych bloków gazowych do eksperymentowania. Eksperymentalna część była mocno zardzewiała i skorodowana, więc jeśli to nie zadziałało, nie ma problemu.
View attachment 404371 View attachment 404372

Chwyciłem moje narzędzie Dremela z kamieniem w kształcie stożka. Świetnie sprawdziło się w dotarciu tam i stworzeniu kanału. Wcisnąłem go i zabrałem na pustynię, żeby go przetestować. No i proszę, zadziałało świetnie. I celownik do granatów/odcięcie gazu również zadziałało.

Zatem stamtąd dremelem wyżłobiłem blok gazowy, którego chciałem użyć. Zrobiłem to i wcisnąłem go na lufę. Potem z powrotem na pustynię, żeby to przetestować. Ponownie, działało i funkcjonowało świetnie. A celownik do granatów/odcięcie gazu działało tak, jak powinno. Tylko jeden otwór na kołek pasował, a drugi wymagał niewielkiego przycięcia wewnątrz rowka na lufie. Zrobiłem to i przypiąłem oraz założyłem nadmiarowy blok szczerbinki z przodu z podnoszonym celownikiem nocnym.
View attachment 404373

Teraz mój Zastava M70 ZPAP underfolder wygląda dla mnie poprawnie
Image

Image

#3 · (Edited)
Wygląda dobrze! Dla tych, którzy nie wiedzą, 90-stopniowy port gazowy Zastava w lufie nie pasuje do otworu w nadwyżkowym bloku gazowym granatnika. Zatem wymagane są eksperymenty i modyfikacje (NIE w lufie).
Dzięki @Caverpete!
Oto kilka zdjęć oryginalnego bloku gazowego i testowego bloku gazowego.
Image
Image
Image

#5 ·
To jest sprytne,,, wiele osób po prostu wierci przez blok gazowy pod kątem 45 stopni, to wciąż działa, ale podoba mi się twoja metoda i dziękuję, ludzie mogą się z tego uczyć. Absolutnie dobra robota, kolego. Dlatego uwielbiam to forum, ponieważ dzięki takim ludziom jak ten dzielimy się wiedzą i umiejętnościami. Dziękuję Tato i Pete, zawsze możemy się od was uczyć
@Caverpete zasługuje na uznanie, ponieważ to jego pomysł, aby stworzyć kanał sięgający dalej, aby dotrzeć do portu gazowego w lufie.

#12 ·
Mam więc nowy problem z tym projektem. Strzelanie ze złożoną kolbą lub z biodra nie powoduje przeładowania. Wyrzuca łuski około dwóch stóp dalej. Strzelanie z ramienia wyrzuca je na około 6-12 stóp. Zdarzyło mi się kilka razy, że łuski upadły kilka stóp ode mnie podczas strzelania z ramienia. Potrzebuję więcej gazu. Jedzcie więcej fasoli!🤣

Od samego początku, od fabryki z oryginalnym blokiem gazowym, zawsze miało słaby wyrzut. Nie jestem pewien, co dalej. Chciałbym, żeby sprawdziłem rozmiar otworu w lufie, kiedy miałem zdjęty blok gazowy. Mój Maadi i mój polski WBP Jack wystrzeliwują łuski do następnego hrabstwa. Te dwa będą działać niezawodnie w większości sytuacji i przy wyborze amunicji.
Zdjęcie z momentu, gdy miałem elementy zdjęte z lufy.

#14 · (Edited)
Podczas strzelania z biodra dochodzi do sytuacji analogicznej do wiotkiego spoczynku. Ponieważ karabin nie jest w pełni podparty, energia odrzutu jest wydatkowana na odrzut karabinu zamiast być wykorzystywana w cyklu wyrzutu
Rozumiem to, ale będzie działać dobrze podczas strzelania z biodra przed zmianą tego bloku gazowego. Miał i ma słaby wyrzut. Myślę, że może będę musiał otworzyć port gazowy na lufie. Nie będę tego na pewno wiedział, dopóki nie wypróbuję kilku innych rzeczy i nie usunę bloku gazowego, aby spróbować ustalić, czy port gazowy w lufie nie jest za mały.

#25 ·
Ok, usunąłem dziś blok gazowy i sprawdziłem otwór gazowy w lufie. Ma 1/8. Wywierciłem go wiertłem 9/64. Poszedłem to przetestować i działało idealnie. Z biodra wyrzuca łuski na 5,5-6,5 stopy, a z ramienia na 9,5-10,5 stopy. Działało i cykl był idealny. Potrzebowało tylko więcej gazu.
Zrobiłem moje M72 z 1/8. Sprawdziłem 4 oryginalne lufy w m70 i wszystkie mają 1/8.

#31 ·
Zgadzam się, nie baw się tym, chyba że musisz. Niestety musiałem.

Ten facet idzie jeszcze większy -
View attachment 405217
Cholera.. to duże, ale tak, zostawię to tak, jak jest i kiedy skończę mój M72, przeprowadzę test, aby zobaczyć, jak się zachowuje, a jeśli wpadnę w słaby cykl, otworzę go następnym razem. Ale na razie zobaczymy, a Mevlin wysłał mi dziś e-mail, że mój odbiornik będzie gotowy w tym tygodniu i tak, wysłałem e-mail i zapytałem o postępy 😅

#33 · (Edited)
Dobra robota @Papa AK47, w rozwiązaniu problemu. Wywierciłem moje M70B1 & M72B1 wiertłem AK Builder, 0,1285 lub #30. Oba działają i dobrze wyrzucają łuski. Wszystkie moje inne konstrukcje yugo mają oryginalne lufy.
View attachment 405223
To zdecydowanie kciuk w górę 👍 Zachowam ten sam rozmiar i zrobię test i zrobię to samo w razie potrzeby. Dziękuję za post Ken