AK Rifles banner
21 - 36 of 36 Posts
Hej Arik,

Też tak myślałem. Nie byłem pewien, czy foldery byłyby lepsze od rozszerzania zapasów podczas czyszczenia pomieszczeń, ale wydaje się, że ta funkcja naprawdę przynosi korzyści tylko w transporcie.

To smutne, słyszałem o zakazach i dramacie z amunicją. Dopiero po atakach terrorystycznych w Europie i przesunięciu politycznym w kierunku centralnej dyktatury naprawdę zdaję sobie sprawę, jak ważna jest niezależność i uzbrojenie.
2 punkty kontaktu są lepsze niż jeden, a 3 są lepsze niż 2, więc idealnie byłoby, gdyby zapas był rozszerzony/otwarty (składana kolba AK). Skracanie/składanie kolby AR niewiele da i może zmienić chwyt. Jeśli naprawdę, naprawdę, naprawdę martwisz się długością karabinu i czyszczeniem pomieszczeń, spójrz na bullpupy lub pistolety maszynowe, takie jak MP5. Nie wiem, jakie masz prawa, ale możesz dostać podwozie Glocka, które zamienia twoją broń krótką w karabin podobny do SMG. Albo...... po prostu użyj pistoletu!!!

Wysłane z mojego SCH-I545 za pomocą Tapatalk

Discussion starter · #22 · (Edited)
Nie używałbym górnej szyny ochronnej, wziąłbym mocowanie boczne. Do bliższych odległości chciałbym, żeby optyka była bliżej mojej twarzy. Miej pistolet do samochodu i tę rzecz w bagażniku. Nie wiem, jakie masz prawa, więc dowiedz się tego wszystkiego, zanim zastosujesz się do którejkolwiek z naszych sugestii. AKM z szynami bocznymi i kolbami, które składają się w lewo, nie pozwalają na złożenie kolby z mocowaniem. Myślę, że to trochę głupie, że tak robią.
Myślę, że też wolę bliżej. Czy można używać przyrządów celowniczych z mocowaniem bocznym? Szyny i lunety AK wydają się już wystarczająco wysokie.
Możemy przewozić broń tylko na strzelnice itp. Lub używać jej do ochrony prywatnej (biznesowej) przestrzeni AFAIK. Ale nawet wtedy magazynki muszą być puste, amunicja i broń oddzielone. Musiałbym to sprawdzić.

Większym pytaniem jest tutaj, kiedy mówisz "do diabła z tym" i zaczynasz używać zdrowego rozsądku. Uzyskanie pozwoleń na broń jest zasadniczo niemożliwe (nawet pałki można tylko przewozić, a nie nosić), ale zadaję sobie pytanie, jak zła musi być sytuacja, aby ryzykować karę więzienia, aby być dobrym obywatelem. Ten punkt jeszcze nie nadszedł, ale to głupi wybór, który może nadejść w końcu.

Discussion starter · #23 · (Edited)
Właściwie, poszedłbym z 553-LB. ;)

Osobiście, nie używałbym AK w Europie, jak sugerujesz, ponieważ byłoby zbyt łatwo zostać zidentyfikowanym jako wróg. Wersja twojego krajowego karabinu szturmowego byłaby lepszym wyborem.
Ciekawa uwaga. Czy zmodyfikowany AK uczyni mnie celem? Dla kogo? Szwajcarów, migrantów? Z powodów budżetowych byłoby to trudne i zastanawiam się, jak duża byłaby różnica, ponieważ prawdopodobnie byłbym uważany za paramilitarny z oboma. Kupiłem rosyjski sprzęt (kamizelkę i hełm), mam mundury Digital Flora i MARPAT (jeśli można to tak nazwać). W każdym razie trzymałbym się z dala od ulic, zachowałbym niski profil. Ale "co robić" i "zarządzanie percepcją" zasługują na osobny temat. Ale zdobycie kilku szwajcarskich naszywek wojskowych na mój rosyjski sprzęt może być dobrym pomysłem.

Dzięki!

Discussion starter · #24 ·
Pistolet na wizyty na targu. Strzelba na momenty 'o kurwa'. Karabin na scenariusze "Do cholery, dlaczego za mną poszli".

Idealnie byłoby, gdybyś był tak niewidoczny, jak to tylko możliwe. Unikaj konfliktów, kiedy tylko to możliwe, a nóż jest dość cichy w sytuacjach bliskiego kontaktu.

Zgadzam się z powyższym... "AK" jest postrzegany jako broń 'wroga' w wielu scenariuszach... i przyciągnąłbyś niewłaściwy rodzaj uwagi, jeśli byś go użył.
Spróbuję sprawić, żeby pistolet i karabin działały hehe. Plus trochę samoobrony.

Ludzie nie lubią drewnianych AK. Zastanawiam się, ile osób byłoby w stanie zidentyfikować 104 powyżej jako AK. Ale większość będzie znała SIG.
A jak mówisz, jeśli jestem niewidoczny, czy to będzie miało takie znaczenie? Myślę, że kontakt z lokalną siecią, którą masz, może być przydatny.

Dobry komentarz, dzięki!

Ciekawa kwestia. Czy zmodyfikowany AK uczyni mnie celem? Dla kogo? Dla Szwajcarów, dla migrantów? Z powodów budżetowych byłoby to trudne i zastanawiam się, jak dużą różnicę by to zrobiło, ponieważ prawdopodobnie byłbym uważany za paramilitarny z obydwoma. Kupiłem rosyjski sprzęt (kamizelkę i hełm), mam mundury Digital Flora i MARPAT (jeśli można to tak nazwać). W każdym razie trzymałbym się z dala od ulic, zachowałbym niski profil. Ale "co robić" i "zarządzanie percepcją" zasługują na osobny temat. Ale zdobycie kilku szwajcarskich naszywek wojskowych do mojego rosyjskiego sprzętu może być dobrym pomysłem.

Dzięki!
Biorąc pod uwagę najbardziej prawdopodobny scenariusz tymczasowego zakłócenia funkcjonowania usług rządowych, AK i przebieranie się za rosyjskiego GI Joe nie jest drogą, którą bym poszedł. Zwłaszcza biorąc pod uwagę niedawny kryzys uchodźczy i akty terrorystyczne w Europie.

Z tego, co wiem o szwajcarskiej armii i obowiązkowej służbie wojskowej, wolałbym wtopić się w "dobrych ludzi" w takim scenariuszu, niż wyróżniać się i wyglądać jak "stereotypowy" dżihadysta.

To samo dotyczy długoterminowego scenariusza "wszystko się zawaliło", ponieważ jestem pewien, że pojawią się historie i pogłoski o dżihadystach w Europie, którzy wykorzystują to jako swoją szansę, by robić złe rzeczy.

Jeśli chodzi o to, co jest lepiej zaprojektowane, argumentowałbym, że kopie SDM AK104 nie są bardziej sprawdzone niż 7,62 Sigs. To nie jest konwencjonalny projekt AK, do jakiego przyzwyczajeni są Chińczycy i bardziej ufam szwajcarskiej inżynierii i testom niż chińskiej.

Tylko myśl, ale 20-nabojowe węgierskie magazynki mogą pomóc mu mniej się wyróżniać. Mają niższy profil i mogą sprawić, że jego karabin z daleka będzie wyglądał jak Sig.

Discussion starter · #27 ·
2 punkty kontaktowe są lepsze niż jeden, a 3 są lepsze niż 2, więc idealnie chcesz, aby kolba była wysunięta/otwarta (składana kolba AK). Skracanie/składanie kolby AR niewiele da i może zmienić Twój chwyt. Jeśli naprawdę, naprawdę, naprawdę martwisz się długością karabinu i czyszczeniem pomieszczeń, spójrz na bullpupy lub SMG, takie jak MP5. Nie wiem, jakie masz prawa, ale możesz dostać podwozie Glocka, w którym Twój pistolet zamienia się w karabin podobny do SMG. Lub ...... po prostu użyj pistoletu!!!

Tak, możemy dostać te rzeczy. Mam USP, który jest całkiem dobrym pistoletem. W przeciwnym razie będę strzelał przez ściany z AK *żartując*

Dzięki za pomoc kolego, doceniam :)!

Discussion starter · #28 ·
Dzięki za wszystkie wasze uwagi. Myślę, że na razie 104 będzie moim wyborem, bardzo mi się podoba i z opcją zdobycia torby do ukrywania i transportu (prawdopodobnie zmieści się w plecaku w porównaniu do torby na karabin) może być dobrym, wszechstronnym, ale niezbyt drogim rozwiązaniem.

Czy macie jakieś wskazówki dotyczące optyki i ewentualnych mocowań bocznych?

Na przykład, czy istnieje opcja posiadania optyki, ale możliwości używania żelaznych przyrządów celowniczych jako zapasowych? Wiem, że AK są dość wysokie, a większość optyki jest niższa niż w standardowych karabinach. Czy macie jakieś rekomendacje, które są dobre, ale niezbyt drogie?

Dzięki i miłego dnia :)!

- Andi

Opcje montażu optyki są nieco ograniczone, jeśli chcesz jednocześnie używać przyrządów celowniczych.

Oczywiście możesz użyć mocowania bocznego, aby przymocować niskie mocowanie. Takie, które siedzi prawie na osłonie przeciwpyłowej. Spowoduje to, że będzie nisko, ale nie na tyle nisko, aby używać przyrządów celowniczych... przynajmniej tak mi się wydaje. Aby użyć przyrządów celowniczych, musiałbyś zdjąć mocowanie boczne, co zajmuje sekundę. Przekręć dźwignię i zdejmij. Jestem jednak prawie pewien, że istnieją optyki, które można współużytkować. Mam nadzieję, że ktoś z lepszą wiedzą się wypowie.

Inną opcją jest przesunięte mocowanie boczne. Gdzie optyka znajduje się po lewej stronie osłony przeciwpyłowej. Daje to zarówno przyrządy celownicze, jak i optykę, ale nie w jednym. Musiałbyś przesunąć głowę. W obu tych przypadkach nie można używać składanej kolby. Nie można jej złożyć z zamocowanym mocowaniem bocznym.

Istnieją również osłony dłoni z szynami do mocowania optyki.

Dla optyki Aim Points są niesamowite. Trijicon również. Żadne z nich nie są jednak tanie, ale dostajesz to, za co płacisz i mają opcje od małych RMR do powiększonych.

Rosyjska optyka jest bardzo dobra, ale nie wszystkie mają opcje szyn. Niektóre są dostarczane jako jedna jednostka optyki i mocowania bocznego.

Jest tu podsekcja dla optyki. Sprawdź to, dużo recenzji

Od tego bym zaczął.
Tak, to. Osobiście wybrałbym ak 103, aby skorzystać z redukcji wznoszenia wylotu lufy. 762 w żadnym wypadku nie jest kalibrem 12, ale odrzut jest nieco bardziej energiczny niż 556.

z powodów podanych przez innych, zdecydowanie rozważ jakiś rodzaj sig 551 552 553 cokolwiek. Tak samo niezawodny i celny, i prawdopodobnie znacznie większa dostępność pod względem amunicji 556.

Właściwie, wybrałbym 553-LB. ;)

Osobiście, nie używałbym AK w Europie, jak sugerujesz, ponieważ byłoby zbyt łatwo zostać zidentyfikowanym jako wróg. Wersja twojego krajowego karabinu szturmowego byłaby lepszym wyborem.
Myślałem o tym samym. Jak bardzo kocham mojego AK, jest to broń wyboru złego faceta. Ale w odpowiedzi na twoje pytanie, bez wahania wybrałbym 104.

Discussion starter · #34 ·
Dzięki za odpowiedzi! Pozwólcie, że szybko do Was wrócę:

@Arik: Chciałbym sprawdzić tę sekcję. Z innego forum użytkownik polecił tę optykę - fajne jest to, że mają siatkę CQB, a także znaczniki do 600 m dla 7,62. Sprawdzę fora, może znajdę coś innego.

@Walleye: Dziękuję, wydają się fajne. Wydaje się, że 200-300 dolarów to przedział cenowy, którego można się spodziewać po przyzwoitej optyce.

@mike_r123: Chodzi Ci o hamulec wylotowy? Słyszałem, że tłumiki płomienia są lepsze i nie tak głośne. SIG-i są niestety za drogie dla mojego budżetu i wierzę, że 7,62 sprawdziłoby się lepiej w tym scenariuszu - cena jest świetna i zgromadziłbym co najmniej 1000 nabojów (+ dodatkowe 1000 9 mm do pistoletu). Myślisz, że to wystarczy?

@steelfed i @Corrosive: Dzięki chłopaki, na tym się skupiam. 104 wydaje się wszechstronny, ma już zamontowane uchwyty awaryjne (jeśli zajdzie taka potrzeba), a dzięki wymianie kolby mogę go uczynić ultra kompaktowym. Przychodzi mi do głowy Zhukov lub coś w tym stylu.

Pamiętaj o mądrości Pattona: "Ufortyfikowane pozycje bojowe są pomnikami ludzkiej głupoty" (parafrazuję, bo jestem zbyt leniwy, żeby szukać).
Mogą cię mieć całą amunicję i sprzęt na świecie i nic by ci to nie dało, jeśli twoja pozycja zostanie naruszona i nie będziesz miał sposobu na jej transport bez wykrycia.
Kradzież znika, gdy po raz pierwszy otworzysz ogień do kogoś, więc miej plan awaryjny lub kilka.
Pozostań elastyczny i adaptacyjny.

21 - 36 of 36 Posts