Cześć wszystkim,
Zamierzam kupić AK w Europie i chciałbym poprosić was o radę.
Mieszkam w Szwajcarii, wspaniałym kraju, wspaniałych prawach. Jednak widząc, co dzieje się z wywrotem europejskiego społeczeństwa poprzez import społeczeństwa muzułmańskiego i afrykańskiego, będziemy mieli konflikt w jakiejś formie - więc dlaczego nie przygotować się i dobrze się bawić w tym samym czasie! Oprócz strzelania dla zabawy i uczenia się umiejętności, byłby to mój "oh SHIT" pistolet, którego, jeśli zajdzie taka potrzeba, użyłbym, aby zapewnić bezpieczeństwo rodzinie i wydostać się z paskudnych sytuacji, jeśli się pojawią.
Chciałbym poznać waszą opinię na temat tego, która z dwóch poniższych opcji byłaby lepiej dopasowana do walki w mieście, sytuacji semi-CQB (mieszkając tuż za dużym miastem). Jest kilka kluczowych pytań, które chciałbym zadać:
Nie ma potrzeby odpowiadać na wszystkie pytania, ale jeśli macie jakąś wiedzę, chętnie ją usłyszę.
Broń, o której mowa, pochodzi od SDM (Sino Defense Manufacturing).
Słyszałem, że mają być odgałęzieniem chińskich Norincos, ale sprzedawane pod inną nazwą w Europie - szorstkie, ale dobre w swojej cenie.
Czy ktoś tu słyszał coś o SDM? Jak postrzegane są Norincos?
Początkowo ten przykuł moją uwagę - AK104 z rozkładaną kolbą i uchwytem szynowym na akcesoria. Wygląda fajnie.
Halbautomat S.D.M. AK-104 7.62x39, Munitionsdepot Zwingen
Będąc na strzelnicy, natknąłem się na ten - AK103 ze składaną kolbą
http://munitionsdepot.ch/Halbautomat-SDM-AK-103-762x39
Teraz jestem trochę rozdarty. AK103 wydaje się być lepszym karabinem ze względu na dłuższą lufę, a składana kolba ułatwia transport i słyszałem, że w ekstremalnym CQB może się nawet przydać.
Z drugiej strony bardzo podoba mi się kompaktowy rozmiar AK104 i myślę, że chwyt na pewno może się przydać. Plus naprawdę ładnie wygląda, nie mogę się powstrzymać.
Biorąc pod uwagę sytuację, na którą byś się zdecydował? I dlaczego?
Dziękuję za radę i bądźmy w kontakcie!
Z poważaniem,
Andi
Zamierzam kupić AK w Europie i chciałbym poprosić was o radę.
Mieszkam w Szwajcarii, wspaniałym kraju, wspaniałych prawach. Jednak widząc, co dzieje się z wywrotem europejskiego społeczeństwa poprzez import społeczeństwa muzułmańskiego i afrykańskiego, będziemy mieli konflikt w jakiejś formie - więc dlaczego nie przygotować się i dobrze się bawić w tym samym czasie! Oprócz strzelania dla zabawy i uczenia się umiejętności, byłby to mój "oh SHIT" pistolet, którego, jeśli zajdzie taka potrzeba, użyłbym, aby zapewnić bezpieczeństwo rodzinie i wydostać się z paskudnych sytuacji, jeśli się pojawią.
Chciałbym poznać waszą opinię na temat tego, która z dwóch poniższych opcji byłaby lepiej dopasowana do walki w mieście, sytuacji semi-CQB (mieszkając tuż za dużym miastem). Jest kilka kluczowych pytań, które chciałbym zadać:
- Na czym polega sytuacja walki w mieście? Jakie bronie można uznać za "idealne" (strzelby, snajperki, pistolety, karabinki, ...?)
- Długość lufy - dłuższe lufy oznaczają większą prędkość pocisku, lepszą celność i mocniejsze uderzenie w cel; czy warto poświęcić dla manewrowości (na przykład 10 cm/4" w AK)?
- Czy krótszy AK104 będzie działał znacznie gorzej na średnim dystansie (100-150 m) niż AK103?
- CQB - składana pełna kolba czy rozkładana? Powiedzmy, że sprzątanie pokoju: składasz kolbę czy używasz jej normalnie?
- Mody - AK104 pozwala mi na umieszczenie chwytów i latarek na przednim chwycie, co moim zdaniem pomaga w ergonomii (sądząc po mojej M4 airsoft przynajmniej). Jak ważne są one w porównaniu z dłuższą lufą w scenariuszu walki w mieście? Jeśli chodzi o optykę, mógłbym dostać mocowanie boczne do AK i wierzę, że wolę nawet celownik bliżej oka.
- Transport - główną zaletą składanej kolby jest transport (zarówno na strzelnicę, jak i w sytuacjach SHTF w samochodach i być może ukrycie) - jakieś komentarze na temat tego drugiego?
Nie ma potrzeby odpowiadać na wszystkie pytania, ale jeśli macie jakąś wiedzę, chętnie ją usłyszę.
Broń, o której mowa, pochodzi od SDM (Sino Defense Manufacturing).
Słyszałem, że mają być odgałęzieniem chińskich Norincos, ale sprzedawane pod inną nazwą w Europie - szorstkie, ale dobre w swojej cenie.
Czy ktoś tu słyszał coś o SDM? Jak postrzegane są Norincos?
Początkowo ten przykuł moją uwagę - AK104 z rozkładaną kolbą i uchwytem szynowym na akcesoria. Wygląda fajnie.
Halbautomat S.D.M. AK-104 7.62x39, Munitionsdepot Zwingen

Będąc na strzelnicy, natknąłem się na ten - AK103 ze składaną kolbą
http://munitionsdepot.ch/Halbautomat-SDM-AK-103-762x39

Teraz jestem trochę rozdarty. AK103 wydaje się być lepszym karabinem ze względu na dłuższą lufę, a składana kolba ułatwia transport i słyszałem, że w ekstremalnym CQB może się nawet przydać.
Z drugiej strony bardzo podoba mi się kompaktowy rozmiar AK104 i myślę, że chwyt na pewno może się przydać. Plus naprawdę ładnie wygląda, nie mogę się powstrzymać.
Biorąc pod uwagę sytuację, na którą byś się zdecydował? I dlaczego?
Dziękuję za radę i bądźmy w kontakcie!
Z poważaniem,
Andi