AK Rifles banner

Zalety i wady 7,62x25mm vs. 9mm

39K views 16 replies 14 participants last post by  mcnee229  
#1 ·
7,62 jest lżejszy i szybszy, ma przewężenie i lekką zdolność przebijania pancerza i jest w dzisiejszych czasach tani. 9 mm para to sprawdzony nabój o dużej prędkości, skutecznej sile obalającej i kwadratowej szyjce. Jakie są jeszcze porównania tych 2 kalibrów?

#4 ·
Jeśli chcę dopasować mały, lekki pocisk o dużej prędkości 7,62x25, mogę "zmniejszyć" i załadować swój pistolet pociskiem Corbon 90 gr. JHP @ 1500 fps.

Jeśli chcę cięższy pocisk o dużej prędkości i znacznie większej energii kinetycznej, mogę załadować którykolwiek z ładunków +P lub +P+ powszechnie dostępnych dla 9x19 i również tak mieć.

Ponadto 9x19 ma większą powierzchnię przekroju poprzecznego i wyższą gęstość przekroju niż 7,62x25 w ofertach 115, 124/127 i 147 ziaren i nie muszę się martwić o amunicję korozyjną.

Nie można tego zrobić z 7,62x25. :neutral:

#6 ·
Jedyną rzeczą ważniejszą niż trafienie w cel jest posiadanie przy sobie pistoletu. Dostępna jest znacznie większa różnorodność pistoletów 9 mm niż pistoletów 7,62x25. Ta większa różnorodność oznacza, że możesz wybrać pistolet, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom w zakresie noszenia. Jeśli naprawdę chcesz pocisku o dużej prędkości, być może powinieneś rozważyć 357Sig. Ma on w pewnym sensie to, co najlepsze z obu nabojów.

#7 ·
Amunicja Tokarev i testy penetracji

Mieszkam w Bear Country i mamy okazjonalne niedźwiedzie (niedźwiedź czarny i grizzly). Ze względu na grubą skórę i grubą czaszkę niedźwiedzia potrzebuję więcej penetracji niż ekspansji. To powiedziawszy, dostępne są pociski 7,62x25 z pustym punktem (Wolf Gold) i pociski odłamkowe (Mag Safe).

Testy penetracji pistoletu na hełmie Kevlar:

http://www.theboxotruth.com/docs/bot29.htm

Zauważ, że ze wszystkich pistoletów 7,62x25 to jedyny nabój, który przebił hełm i dzbanek z wodą.

Wolf Gold JHP

7,62x25 Tokarev Wolf, 85-ziarnowy JHP, 1591 fps. Obecnie brak w magazynie ze względu na duże zapotrzebowanie, ale rozumiem, że jesienią ponownie zostaną zaimportowane. Okazjonalnie można je znaleźć na Gunbroker.

Mag Safe Fragmentation

7,62x25 Tokarev MagSafe Defender Cartridge, 52-ziarnowy, 2120 fps i ~ 560 ft-lb na wylocie lufy. Pociski Mag Safe Frag są drogie, kosztują nieco poniżej 3 USD za sztukę. Ale są one obecnie dostępne.

To powiedziawszy, kiedy nie noszę Glocka 26 lub 19, noszę małego P-64 jako mój BUG (pistolet kieszonkowy) oraz CZ-82 lub German Makarov z nabojami 9x18mm Hornady XTP (szczególnie teraz, gdy jest lato). 1000 stóp na sekundę z energią 211 stóp/funtów.

Image

#12 ·
Jeśli wejdę do sklepu z bronią i poproszę o 7,62x25mm, dostaję puste spojrzenia, a czasem oferują mi „amunicję nagant”. Nikt nie ładuje przyzwoitego naboju obronnego w 7,62x25mm, a nawet gdyby to zrobili, prawdopodobnie nie byłby tak dobry jak większość 9 mm. Ponadto bardzo niewiele pistoletów jest komorowanych w 7,62x25. ale jest tanio.

#13 ·
Uwielbiam mojego Romy TTC! Ale nie byłby to mój pierwszy wybór do samoobrony. Nabój 7,62 TOK jest potężny, ale ma tendencję do robienia małej dziury. Jeśli szukasz samoobrony, 9 mm jest lepsze. Jeśli jednak szukasz czegoś taniego w zakupie i taniego w strzelaniu, a także zapewniającego mnóstwo zabawy podczas strzelania, to TTC, TT-33 i CZ-52 są idealne.

#14 ·
jk-47 said:
Jeśli wejdę do sklepu z bronią i poproszę o 7,62x25mm, dostaję puste spojrzenia, a czasem oferuje mi się "amunicję nagant". Nikt nie ładuje przyzwoitego pocisku obronnego w 7,62x25mm, a nawet jeśli by to zrobili, prawdopodobnie nie byłby on tak dobry jak większość 9mm. Ponadto bardzo niewiele pistoletów jest komorowanych w 7,62x25. ale jest tania.
To jest to, co nazywa się doskonałym podsumowaniem.

M_P

#17 ·
Templar said:
Miałem długą odpowiedź wpisaną, a potem po prostu nacisnąłem przycisk wstecz, żeby nie musieć się zbanować.
No weź, nie możesz nas tak drażnić! Może alter ego mogłoby nam powiedzieć, a potem zostać natychmiast zbanowane?

IMO, obaj zrobią ludziom dziury. Tylko jeden pasuje do mojego Tokariewa, więc to ten, który robi to dla mnie...