AK Rifles banner

Różnica między częściami do frezowanych a tłoczonych odbiorników?

7.9K views 10 replies 7 participants last post by  Darklurker  
#1 ·
Czy poza oczywistym brakiem oddzielnych czopów w frezowanej komorze zamkowej, istnieje jakaś inna różnica w częściach? Powodem, dla którego pytam, jest to, że zaoferowano mi tani frezowany zestaw Yugo M70 i myślałem o jego skanibalizowaniu i użyciu części (zamek, meble, części lufy itp.) do innych broni.

#2 ·
Spód suwadła jest inny, ale funkcjonalnie taki sam. Frezowany jest bardziej zaokrąglony na spodzie, a M70 jest płaski na spodzie. Blok gazowy jest inny w frezowanych, ponieważ odpowietrzanie gazu odbywa się w rurze, a nie w stylu AKM, który znajduje się w bloku gazowym. Ale jeśli masz zarówno rurę, jak i blok z M70, powinno być dobrze. Myślę, że istnieją również niewielkie różnice w długości bloku gazowego w M64 w porównaniu do M70 frezowanego.

#3 ·
Dzięki! Ten wątek jest świetny, ale nie wspomina nic o zamienności, wymiarach itp. Najbardziej interesuje mnie, czy BCG z frezowanego karabinu będzie działać w tłoczonej komorze zamkowej z oddzielnym trunionem, czy części lufy będą pasować do lufy do karabinu tłoczonego itp. Krótko mówiąc: jeśli użyję tłoczonej komory zamkowej i trunionów, na jakie problemy natknę się, jeśli połączę ją w Frankensteina z częściami z frezowanego karabinu?

#4 ·
Uważam, że są one podobne, tak jak jeden AKM jest podobny do drugiego. Mogą występować części o zbyt dużych i zbyt małych rozmiarach, ale jestem prawie pewien, że lufy są takie same zarówno dla frezowanych, jak i tłoczonych M70. Mogę z całą pewnością powiedzieć, czy istnieje różnica między gniazdami M64 a M70. Grupy suwadła są funkcjonalnie takie same i można je zamieniać, zakładając, że ustawisz luz na zamienionym zamku.

This post has been deleted
#6 ·
Freowane części lufy zwykle nie są kompatybilne ze wzorem AKM. Wszystkie części frezowanej broni mają duże wymiary czopów. Kompatybilne będzie tylko urządzenie wylotowe. Nie jestem pewien, jeśli chodzi o Jugosłowian, ponieważ są one dziwnym dzieckiem w rodzinie. Po prostu upewnij się, że wiesz w 100%, w co się pakujesz.
Zamek będzie w porządku w przypadku broni tłoczonej, o ile nie jest to przedni trunnion AK-74.
Podejrzewałem, że lufy mogą być różne, ale myślę, że próbowali "przetworzyć" jak najwięcej części, gdy zaczęli używać blaszanych odbiorników. Niektóre rzeczy, które budziłyby obawy, to wewnętrzna szerokość i wymiary szyn, widzę, że mogą się różnić ze względu na różnice i ograniczenia metod produkcji. Być może będę musiał kupić frezowany zestaw i go sprawdzić, wciąż można je kupić stosunkowo tanio. Ale oczywiście: Trunniony nadal byłyby potrzebne i to może być największy problem, jeśli spróbujesz budować z frezowanych części na tłoczonej komorze.
Zamieściłem gdzieś tutaj listę części z AK, które można by wykorzystać do naprawy karabinów AKM.
Została ona przeznaczona dla polskich karabinków, ale niektóre rzeczy mogą być również przydatne.
Ta lista byłaby bardzo przydatna. Wszystko sprowadza się do wymienności części, co prawdopodobnie będzie coraz ważniejsze w miarę zmniejszania się dostępności.

#5 ·
Gdzieś tu zamieściłem listę części z AK, które można wykorzystać do naprawy karabinów wzoru AKM.
Była przeznaczona dla polskich karabinków, ale niektóre rzeczy mogą się również przydać.

• Like
Reactions: Olle
#7 ·
Poza oczywistym brakiem oddzielnych czopów w frezowanym odbiorniku, czy jest jakaś inna różnica w częściach? Powodem, dla którego pytam, jest to, że zaoferowano mi tani, frezowany zestaw Yugo M70 i myślałem o jego kanibalizacji i użyciu części (BCG, meble, części lufy itp.) do innych broni.
Jeśli dasz mi trochę czasu, żeby zająć się tym dzisiaj wieczorem, mogę podać Ci dokładną listę wymiennych części między AK-47 i AKM. Nie będę jednak w stanie uwzględnić żadnych różnic wymiarowych w M70. Ma sporo różnych części, które różnią się od AK-47/AKM. Od razu z głowy, FCG i BCG powinny być całkowicie wymienne. Meble nie będą wymienne. Profil lufy M70 różni się również od AK-47/AKM.

• Like
Reactions: Olle
#10 ·
Oczywiście musieli zdobyć przedni i tylny trunnion, ale myślę, że to było wszystko.
Znalazłem ten projekt, gdy szukałem w sieci trunnionów: Konwersja frezowanego stuba odbiornika M70 na tłoczony przedni trunnion odbiornika za pomocą spawania otworowego. Przyszło mi do głowy, że można by użyć stuba do zrobienia trunnionu i wydaje się, że ten facet faktycznie to zrobił. Użyłbym frezu szczelinowego zamiast Dremela i na pewno nie obchodzi mnie spawanie otworowe do odbiornika, ale wydaje się, że można to zrobić zarówno bezpiecznie, jak i schludnie. To może być przydatny pomysł, gdy wszystkie zestawy tłoczone znikną.